Денят започна капризен, с огромното желание да се зарови дълбоко под завивките и да пропусне последните щипещи дни за тази зима. Денят искаше да заспи отново и да продължи да скита из планините зад Оби-Уан Кеноби и да чувства топлите зрънца пясък, залепили се по босите му крака. Мечтаеше си за слънце, но получи снежна буря и нахално ухилен гардероб, разхвърлен до безобразие. И докато Денят събираше сили да изпие купата с чай и да се замъкне до дивана в хола, от където да се сбогува с последните капки сън, Понеделник нахълта в стаята размахвайки някакъв график с неизпълнени задачи. Призоваваше за ентусиазъм и ведра усмивка. Нахалникът не се отказваше, упорит беше до побъркване и всяка седмица по горе-долу същото време пробваше все същите номера.

- Добре, ей сега ще се заема… – и сякаш нарочно, за да дразни Понеделник, Денят се отдаде на разни забравени битовизми, изпаднали от всякакви графици и планове. Подреди гардероба, намери подслон на разхвърлените по стаи и тераси щипки, заби дори пирон на стената и официално приветства едни акварелни фрезии в новия им дом. Но най-хубавото дойде едва към един, когато на масата!!! кацна чаша изстудено бяло вино, до нея салфетки!!!, препечени филиики!!! придружени от топъл и ухаещ на мащерка Рататуй (но доста по-вкусен от онзи, сътворен от миловидния нарисуван мишок), а помежду тях се намести и откровението на деня: Салата-От-Тиквички. Следващият половин час непокизъм и щастливо бъбрене се оказаха решаващи в тихата война с Понеделник. Дразнителят се предаде, обу си калните обувки, сви се в качулката на зимното си яке и пое по своите си сиви, понеделнишки пътечки.

Рецепта за Салата-От-Тиквички
На Понеделник, който провокира тази отдавна замислена хрумка

1 тиквичка се настъргва зедно с
3 моркова

Добавят се:
6-7 маслинки, нарязани на дребно
3 резена тофу, нарязано на дребно
шепа запечени на скаричката слънчогледови семки
щипка-две-три-четери (сух) копър
малко сол
повечко зехтин
и сока на един лимон

Всичко се разбърква много добре, изсипва се в слънчева купа и се поднася на масата с чувство за завършен и усмихнат Ден.

Вашият коментар